Над 11 000 подоходни декларации вече са подадени в териториалната дирекция

...
Над 11 000 подоходни декларации вече са подадени в териториалната дирекция
Коментари Харесай

НАП напомня: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

Над 11 000 подоходни заявления към този момент са подадени в териториалната дирекция на Национална агенция за приходите Бургас. До момента всяка втора декларация се подава електронно. Всеки, който има личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, може да заявява приходите си за 2021 година и посредством дейната към този момент авансово попълнена декларация, налична в  Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Преди да се удостовери попълнената декларация е належащо да се прегледа деликатно и в случай че би трябвало – да се добави или поправя. От приходното ведомство в морския град припомнят, че при продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми. Предварително попълнените от Национална агенция за приходите заявления обаче съдържат данните, получени в Агенцията от осъществените през 2021 година в интернет продажби с натрапен платеж. Всеки би трябвало да реши дали посочените суми са от продажби на персонални движимости или от продажба на артикули, закупени или създадени за препродажба и реализиране на комерсиална активност. В случай че са от продажба на артикули за търговия и облага, физическите лица ще би трябвало да ги посочат в Приложение 2 от годишната данъчна декларация. От Национална агенция за приходите Бургас прецизират още, че в случай че физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение 3. При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение 5.

Подалите годишните си заявления по електронен път до 31 март употребяват отстъпка до 500 лв. от налога за довнасяне, в случай че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и в случай че са внесли целия размер на налога за довнасяне в период до 31 март. Данъчната акция за обявление приходите на физически лица, получени през 2021 година, завършва на 3 май.

До 30 юни е срокът за обявление и възнаграждение на корпоративния налог. Декларирането се прави само по електронен път, а заплащането на дължимия налог може да стане онлайн посредством виртуалния ПОС терминал на Национална агенция за приходите, във всяка банка с попълване на вносна записка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. Близо 1000 компании са подали към този момент своите заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане, показват още от Национална агенция за приходите Бургас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР